Czym kierować się przy wyborze regałów chłodniczych?
Prowadząc działalność gospodarczą opierającą się na sprzedaży produktów spożywczych (w szczególności chodzi tu o restauracje, kawiarnie, cukiernie, lodziarnie oraz wszelkiego rodzaju sklepy spożywcze oraz mięsne) warto zadbać, by były one odpowiednio przechowywane. Takie towary, jak: świeże owoce i warzywa, ciasta, torty, desery, napoje, nabiał i mięso muszą być przechowywane w regałach chłodniczych. Czym kierować się przy wyborze odpowiedniego regału chłodniczego do swojego sklepu lub restauracji/kawiarni? Jak zyskać pewność, że nasze produkty spożywcze będą odpowiednio przechowywane i sprawić, by były jak najdłużej świeże? Jakimi – istotnymi dla kupującego – parametrami cechują się dobrej jakości regały chłodnicze?
Spis treści:
- Jak rozumieć jakość, jeśli chodzi o regały chłodnicze?
- Jak dobrać odpowiedni regał chłodniczy do naszego przedsiębiorstwa?
- Regały do mięsa i wędlin
- Regały do przechowywania nabiału
- Regały do ciast, deserów, pieczywa
- Regały chłodzące do warzyw i owoców
- Regały chłodnicze na napoje
- Podsumowanie: wszystko zależy od przechowywanego towaru
Jak rozumieć jakość, jeśli chodzi o regały chłodnicze?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów regałów chłodniczych – możemy dopasować więc konkretny model do własnych potrzeb, a raczej do potrzeb produktów, które chcemy w nich przechowywać. Każdy dostępny rodzaj regału chłodniczego ma indywidualne zastosowania i może być stosowany przy przechowywaniu konkretnych rodzajów pożywienia. Jednak w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na jakość i rzetelność producenta. Wiodące marki, które produkują regały chłodnicze to m.in. RAPA, Cebea i Mawi – są to producenci, których wieloletnie doświadczenie na rynku przekłada się na jakość i daje nam pewność, że dokonaliśmy dobrego wyboru.
Jakość to pojęcie, które jest uzależnione od wielu czynników. Jakie wymagania powinny więc spełniać dobrej jakości regały chłodnicze, które dołączymy do wyposażenia naszego lokalu?
- Pojemność, dzięki której łatwo będzie umieścić na regale wszystkie produkty, jakie chcemy wyeksponować.
- Odpowiednia głębokość regału (optymalnie od 70 do 90 cm), która umożliwia wygodne umieszczanie towaru, ale także jego szybkie uzupełnianie i sprawdzanie dat ważności.
- Energooszczędność.
- Łatwość obsługi i montażu.
- Możliwość wyboru wielu opcji konstrukcyjnych i kolorystycznych (zarówno na froncie, bokach, jak i wewnątrz regału).
- Wielofunkcyjność, dzięki której na jednym regale możemy ustawić różnego rodzaju towary zyskując przy tym miejsce i wygodę (możliwość np. zmiany półek na haki).
- Opcja zamontowania oświetlenia LED na półkach, dzięki czemu można zyskać korzystną ekspozycję towarów.
- Możliwość zamontowania przeszklonych lub pełnych boków – pełne dają większą ekspozycję na naturalne światło, natomiast pełne pozwalają nam zaplanować rodzaj i kolor oświetlenia oraz kąt, pod jakim pada.
- Wbudowany agregat wewnętrzny lub zewnętrzny w większych maszynach.
- Wszelkie przydatne opcje dodatkowe, takie jak np. bezobsługowość dzięki wbudowanemu systemowi automatycznego odparowywania skroplin.
Jak dobrać odpowiedni regał chłodniczy do naszego przedsiębiorstwa?
Wybierając odpowiedni dla siebie regał chłodniczy warto zwrócić uwagę na zalety proponowane przez naszych wiodących producentów. Przedstawiamy także udogodnienia, jakie proponują niektóre z najlepszych urządzeń. Dzięki zapoznaniu się z tym, co oferuje obecny rynek regałów chłodniczych zyskujemy listę cech pożądanych, które musi posiadać model przydatny w konkretnym biznesie.
Regały do mięsa i wędlin
Jeśli chcemy przechowywać mięso i wędliny – dobrym wyborem będzie na przykład regał chłodniczy wyposażony w oszczędny, nowoczesny układ chłodzenia. Zaletą może być też wbudowany wydajny układ chłodniczy, sterownik temperatury a także agregat energooszczędny – dzięki temu będziemy mogli cieszyć się zarówno długą żywotnością samego regału, ale także – przede wszystkim – utrzymywaniem świeżości naszego towaru w optymalnych warunkach. Regał chłodniczy przeznaczony do przechowywania mięs i wędlin powinien posiadać także nierdzewne wnętrze. Dzięki temu zmniejszamy ryzyko, że po czasie będzie odchodził lakier.
W przypadku każdego rodzaju regału chłodniczego sporą zaletą jest możliwość regulacji zarówno wysokości, jak i kąta nachylenia półek. Wbudowany wymuszony obieg powietrza chłodzonego sprawi, że wewnątrz będziemy mogli uzyskać jednakowo niską temperaturę 2 stopni Celsjusza. Regał chłodniczy o takich parametrach idealnie sprawdzi się w handlu – w szczególności w sklepach mięsnych.
Regały do przechowywania nabiału
Jakie cechy powinien mieć regał chłodniczy, w którym będziemy mogli przechowywać nie tylko mięsa i wędliny, ale także nabiał i produkty mleczne? Temperatura, jaką powinien utrzymywać to od 1 do 10 stopni Celsjusza. Dobrze jest, gdy wbudowane półki są wygodne w obsłudze i dają możliwość regulacji ich położenia – bardzo łatwo jest sięgnąć po towar ręką, nawet ten, który znajduje się z tyłu ekspozycji. Regulowana wysokość półek to bardzo wygodne rozwiązanie w przypadku chęci dopasowania ekspozycji do własnych potrzeb. Większość producentów oferuje w komplecie 4 półki, zazwyczaj maksymalne obciążenie każdej z nich to 50 kilogramów. Warto zainwestować w nowoczesne i kompaktowe urządzenie, które sprawdzi się także przy wąskich zabudowach.
Wbudowany agregat chłodniczy wewnętrzny, obieg chłodzonego powietrza wymuszony wentylatorem zapewni długotrwałą świeżość zgromadzonych produktów. Wszystkie boki powinny być w pełni izolowane pianką poliuretanową. Kolejna przydatna funkcja urządzenia (nie tylko w przypadku tych przeznaczonych do przechowywania nabiału) to mechaniczna żaluzja nocna, która pozwala na zakrycie towaru, którego nie chcemy eksponować podczas, gdy nasz sklep jest zamknięty. Dodatkową ochronę zapewniają półki wykonane ze stali nierdzewnej. Niektóre regały chłodnicze przeznaczone do przechowywania nabiału posiadają także podwieszane, górne lustro (które wspomaga oświetlenie LED umieszczone pod półką).
Regały do ciast, deserów, pieczywa
Część producentów proponuje innowację w postaci zespolonych szyb termicznych, które zapewniają jeszcze niższe zużycie energii. Dodatkowe oświetlenie regału zapewnić mogą energooszczędne świetlówki LED. Do tego wydajny agregat, stały (wymuszony wentylatorem) obieg powietrza oraz duża powierzchnia ekspozycyjna (optymalnie nawet 1,5 metra kwadratowego), w której równomiernie rozłożona jest ustawiona przez nas temperatura – te wszystkie udogodnienia sprawiają, że regał chłodniczy sprawdza się doskonale w cukierniach, piekarniach, handlu, kawiarniach oraz w hotelach.
Regały chłodzące do warzyw i owoców
Jeśli szukamy odpowiedniego regału chłodniczego do przechowywania produktów świeżych, takich jak warzywa i owoce – powinniśmy z pewnością zwrócić uwagę na modele, które zapewnią nie tylko estetyczną ekspozycję, ale przede wszystkim idealną temperaturę do przechowywania wskazanych produktów. Warto zwrócić uwagę, by regał chłodniczy sprawdzał się zarówno w nowoczesnym wystroju, jak i w klasycznym. Sporym udogodnieniem są wbudowane lustra oraz oświetlenie LED. Niezbędna przy przechowywaniu świeżych warzyw może okazać się wysuwana taca, która ułatwia pozbywanie się zanieczyszczeń. Boki dobrego regału chłodniczego, w którym przechowamy owoce i warzywa są wykonane z płyty laminowanej. Wielu zaufanych producentów oferuje wybór dowolnego koloru regału (zgodnie ze udostępnioną paletą barw). Poziomowanie regału chłodniczego nigdy nie było tak proste – wiele modeli posiada bowiem wbudowane regulowane nogi. W przypadku wielu urządzeń tego typu można także skorzystać z opcji przesuwnej zasłony z tworzywa PET a także możliwości zabudowy własnej lub łączenia w ciągi.
Regały chłodnicze na napoje
Chcąc przechowywać w chłodnej temperaturze napoje oraz piwo, warto zaopatrzyć się w model regału chłodniczego, który posiada wbudowane drzwi rozwierane. Dzięki temu nasz towar jest odpowiednio schłodzony, ale także zabezpieczony przed przypadkowym wypadnięciem – mimo to regał pozostaje wygodny w obsłudze przy uzupełnianiu towaru, a także przy wyciąganiu go.
Warto jest wybrać praktyczne i nowoczesne urządzenie wykonane z wyjątkową starannością. Producenci coraz częściej zapewniają nowoczesny, energooszczędny system chłodzenia, wbudowane oświetlenie LED a także szeroką ofertę dostępnego wyposażenia dodatkowego. Wiele regałów chłodniczych przeznaczonych do przechowywania napojów z powodzeniem można łączyć w ciągi chłodnicze z innymi urządzeniami. Standardem jest wbudowany agregat chłodniczy, funkcja automatycznego odparowywania skroplin a także termostat z funkcją automatycznego odszraniania. Cyfrowy wyświetlacz dodaje nie tylko funkcjonalności, ale także nowoczesnego wyglądu. Innym udogodnieniem dla przedsiębiorców jest zamontowanie listw cenowych. Ponadto do wielu modeli można dobrać opcje zaworu rozprężnego, dodać półki (zazwyczaj w standardzie dostępne są cztery) i zwiększyć natężenie oświetlenia LED, zabezpieczyć towar a także zlecić wykonanie wnętrza i półek z blachy nierdzewnej.