Jak odpowiednio wyeksponować ciasta w cukierni czy kawiarni?
Wyniki wielu badań wskazują, że ekspozycja wyrobów cukierniczych w takich miejscach, jak cukiernie, piekarnie czy kawiarnie, wpływa na ich odbiór. Tylko wtedy, gdy wydają się atrakcyjne, klienci są skłonni do ich zakupu. Nic tak nie przyciąga, jak pięknie udekorowane torty, drożdżówki z błyszczącym lukrem.
Klienci przychodzący do cukierni, piekarni bądź kawiarni w pierwszej kolejności podchodzą do lady, aby zobaczyć, co dane miejsce oferuje i co zamówić. Dlatego odpowiednia ekspozycja ciast jest bardzo istotna. Niezbędna jest witryna, najlepiej z giętą ladą, która odbija światło w taki sposób, aby produkty wyglądały atrakcyjniej. Jak wybrać odpowiednią witrynę do cukierni czy kawiarni?
Spis treści:
- Atrakcyjna ekspozycja wyrobów cukierniczych
- Zakup odpowiednich witryn na ciasto
- Jak dobrać odpowiednią witrynę na ciasto?
Atrakcyjna ekspozycja wyrobów cukierniczych
Smakowicie wyglądające ciasta i ciasteczka działają na zmysły klientów, więc atrakcyjna ekspozycja ciast jest konieczna, by zachęcić ich do zamawiania. W zależności od wielkości miejsca warto wybrać witrynę czy szafę chłodniczą, która dobrze wyeksponuje każdy produkt.
- Niektóre witryny cukiernicze posiadają dodatkowe funkcje, takie, jak doświetlenie, które także wpływa na atrakcyjność ekspozycji czy wbudowane systemy, dzięki którym w środku nie pojawiają się kropelki wody.
- Oświetlenie powinno być zamontowane na górnej części, gdyż wtedy doświetli produkty na wszystkich półkach i jednocześnie jego barwa stanie się ciepła, podkreślająca walory produktu.
- Nie zapominajmy również o tym, że, zwłaszcza w przypadku ciast z kremami i owocami, a tym bardziej tortów, witryna musi zapewniać odpowiednią temperaturę oraz wilgotność do ich przechowywania, aby się nie rozpuściły. Muszą więc mieć cechy chłodziarek. Dzięki temu ciasta zachowają świeżość na dłużej i będą wyglądały atrakcyjnie, bo nie będą się topiły.
- Oprócz witryny bardzo istotne dla ekspozycji jest odpowiednie krojenie ciast, tak, aby nie rozmazać na kawałkach kremu czy innego nadzienia.
Zakup odpowiednich witryn na ciasto
Przed zakupem witryny cukierniczej należy przeanalizować specyfikę zarówno miejsca, w którym będą eksponowane ciasta oraz specyfikę ich samych. Jeśli prowadzisz kawiarnię, w której chcesz oferować tylko kilka rodzajów słodkości, należy przemyśleć kwestie inwestowania w rozbudowane i zaawansowane rozwiązania. Jeśli lokal jest mały, to także nie można wybrać zbyt dużej lady, ponieważ zajmie ona zbyt dużo miejsca. Kilkupiętrowe, duże witryny sprawdzą się w miejscach z szerokim wyborem produktów, jak na przykład cukiernie czy piekarnie. Dzięki nim klienci będą mogli dokładnie obejrzeć każdy produkt. Przed zakupem witryny warto dokładnie zmierzyć miejsce, w którym ma stać. Musi być zapewniona swoboda poruszania się sprzedawcy oraz otwierania, zamykania witryny, czy wyjmowania i wkładania ciast. W przypadku braku pewności co do usytuowania witryny warto wybrać przesuwne urządzenie, które posiada kółka, dzięki którym łatwo można je przemieścić w dowolne miejsce.
Jak dobrać odpowiednią witrynę na ciasto?
Przy doborze witryny ważna jest przede wszystkim jej wielkość. Najlepiej, aby mieściła tyle produktów, ile sprzedaje się w ciągu jednego dnia. Puste miejsca w witrynie również nie zrobią dobrego wrażenia, a zbyt wąskie przy dużej ilości asortymentu nie przykują uwagi klienta. Unikać także należy wielofunkcyjnych urządzeń chłodniczych, które są używane w sklepach do chłodzenia na przykład wędlin, mięsa czy nabiału. Problematyczny może być bowiem zakres temperatur, bo ciasta potrzebują innych warunków niż mięsa. Witryny przeznaczone do eksponowania ciast mogą posiadać ochronę przed nadmierną wilgocią, ale też nadmiernym wysuszeniem poprzez zastosowanie higrostatu. Standardowa witryna cukiernicza posiada zwykle kilka poziomów półek, dzięki którym możliwa jest atrakcyjna ekspozycja ciast, a możliwość pochylenia półek pod kątem ułatwi prezentację wyrobów.
Witryny chłodnicze można też podzielić ze względu na ich wygląd. Z jednej strony są poziome lady cukiernicze, z drugiej urządzenia przypominające regał czy nawet lodówkę, które można postawić pod ścianą. Wybór odpowiedniego zależy od miejsca, rodzaju i ilości produktów, które chce się wyeksponować. Lada chłodnicza cukiernicza WCh-1/C5 750 ELLADA to idealny wybór do profesjonalnych cukierni. Wygodne kaskadowe półki pozwolą wyeksponować różne rodzaje produktów – torty, ciasta, ciastka, desery czy nawet kanapki. Witryny mogą też jednak być pionowe, jak na przykład: witryna cukiernicza pionowa Ellada Tower lub elegancka, okrągła witryna chłodnicza YG-05098 YATO, w których można eksponować torty, desery i wszystko, co wymaga stałego chłodzenia. Taka szafa chłodnicza nada się idealnie do mniejszych kawiarni, gdzie nie ma potrzeby stawiać wielkich witryn poziomych. Bardzo ciekawym pomysłem będzie też lada cukiernicza Ellada wersja obniżona, nowoczesna, designerska i zapewnia lepszy kontakt z klientem ze względu na niską wysokość.
Pamiętajmy, że chcąc, aby wszystkie produkty szybko się sprzedawały, muszą być pyszne, świeże i mieć zachęcający wygląd. Wyobraźmy sobie naszą cukiernię, piekarnię czy kawiarnię w oczach klienta. Pomyślmy, do jakiego miejsca sami weszlibyśmy z przyjemnością i z jakiej witryny chętnie zamówilibyśmy małe co nieco. Zwykle klienci oceniają miejsce już po pierwszym wrażeniu, a je wywrzeć można niestety tylko raz. Szkoda byłoby stracić tę możliwość, więc warto postarać się o odpowiednie wyposażenie lokalu, wiedząc, jak ważna jest elegancka ekspozycja wyrobów cukierniczych. Wybór odpowiedniej witryny nie jest łatwy, ale warto przez to przejść, by mieć pewność, że produkty będą długo świeże, a klienci chętnie będą je kupować. Witryny często można zamówić z obudową producenta lub pod własną zabudowę, nadając jej własny niepowtarzalny wygląd i charakter lokalu. Oczywiście sam wygląd to nie wszystko. Produkty muszą przede wszystkim być smaczne. Zatrudnienie specjalistów od wyrobów cukierniczych także jest więc bardzo ważne. Ekspozycja ciast i deserów to druga sprawa, bo jak klientowi nie będzie smakowało, nie tylko nie wróci, ale może wystawić złą opinię.
Skorzystaj z darmowej konsultacji, aby dobrać odpowiednią witrynę cukierniczą.
lub