Jaką ladę chłodniczą wybrać?
Prowadzenie sklepu spożywczego czy innego lokalu specjalizującego się w sprzedaży żywności wymaga spełnienia szeregu norm związanych z przepisami sanitarnymi. Liczy się nie tylko wyposażenie lokalu, które pozwoli na sprzedaż świeżych produktów, ale także ich odpowiednia ekspozycja i przechowywanie.
Spis treści:
- Dlaczego aspekt wizualny ma takie znaczenie?
- Podstawowe kryteria wyboru lad chłodniczych
- Zaawansowane systemy technologiczne w ladach chłodniczych
- Odpowiednie wyposażenie kluczem do sukcesu
- Podsumowanie: lada chłodnicza - wybór na lata
W tym celu warto zwrócić uwagę na wybór takiej lady chłodniczej, która oprócz eleganckiej prezencji zapewni świeżość oferowanych produktów – między innymi poprzez odpowiedni obieg powietrza oraz niską temperaturę. Co powinno się zatem wiedzieć i na co zwracać uwagę podczas zakupu lady chłodniczej? Jaki model wybrać w zależności od prowadzonego biznesu?
Dlaczego aspekt wizualny ma takie znaczenie?
Powszechnie wiadomo, że konsumenci w swoich wyborach zakupowych kierują się nie tylko potrzebą, ale również walorami wizualnymi, dlatego też odpowiednia lada chłodnicza powinna zapewnić doskonałą prezencję oferowanych produktów - między innymi poprzez ilość przegród oraz przejrzystą szybę. Zarówno zaokrąglona, jak również płaska szyba lady pozwala na całkowity wgląd w produkty znajdujące się wewnątrz.
Zastosowanie lad chłodniczych ma miejsce w wielu lokalach związanych z gastronomią oraz sprzedażą żywności – w zależności od modelu znaleźć je można w sklepach spożywczych, cukierniach, kawiarniach, a także pozostałych lokalach związanych z dużą lub małą gastronomią. Dzięki korzystaniu z lady chłodniczej zyskuje się świeży towar, który jest odporny na oddziaływanie czynników zewnętrznych, które mogłyby wpływać nie tylko na prezencję oferowanych artykułów, ale także na ich przydatność do spożycia. W zależności od wielkości danego lokalu istnieje wiele rodzajów urządzeń, które spełnią oczekiwania każdego klienta – co ważne dzisiejsze elementy wyposażenia gastronomii pozwalają dobrać ladę odpowiednią do danych warunków – w tym także do wielkości lokalu. W przypadku kawiarni czy też cukierni liczy się także odpowiednia prezencja oraz spójność lady wraz z pozostałym wyposażeniem wnętrza, dzięki czemu klienci wykazują się większym zainteresowaniem oferowanych produktów.
Podstawowe kryteria wyboru lad chłodniczych
Dostępne w sprzedaży lady chłodnicze charakteryzują się niezwykłą trwałością – wykonane z najwyższej klasy komponentów posiadają nowoczesne agregaty chłodnicze, które pobierają małą ilość energii elektrycznej – to z kolei pozwala zaoszczędzić dodatkowe środki, które można wykorzystać na dalszy rozwój lokalu. Co zatem wybrać w przypadku małych sklepów spożywczych – sprawdzonym rozwiązaniem są lady chłodnicze, które dzięki swojej konstrukcji zapewniają sprzedaż różnego rodzaju towarów – w tym przede wszystkich serów, wędlin, kiełbas oraz wybranych rodzajów mięs, jak również innych gotowych potraw. Łatwy i praktyczny dostęp pozwala na sprawną obsługę klientów w najbardziej obleganych porach dnia. To co wyróżnia lady chłodnicze to ich ogromna pojemność, która pozwala na eksponowanie sporej ilości asortymentu, zapewniając klientom wybór odpowiedniego produktu.Korzystające z nowoczesnych technologii lady zapewniają cichy tryb pracy oraz wysoką wydajność, która w połączeniu z bezawaryjnością zapewnia długotrwałe użytkowanie. Lady chłodnicze to także standardowe wyposażenie każdej cukierni, która zapewniając szeroki asortyment dostępnych smakołyków oprócz odpowiednich warunków przechowywania oferuje doskonałą prezencję – w tym celu stosuje się odpowiednie świetlówki o ciepłej barwie światła, a także oświetlenie LED, pozwalające na uatrakcyjnienie wszelkich produktów znajdujących się na półkach po wewnętrznej stronie lady. Możliwość dostosowania odpowiedniej temperatury sprawdza się także w sklepach zajmujących się sprzedażą mięs oraz wędlin – konieczność zachowania odpowiednich warunków przechowywania przez całą dobę sprawia, że wybór odpowiedniej lady jest niezwykle istotny. Korzystanie z lad chłodniczych takich producentów jak Cebea, Mawi, a także Rapa pozwoli cieszyć się świeżością oferowanych produktów.
Oprócz walorów technicznych ważny jest także wybór odpowiedniego modelu, który sprawdzi się w danej branży gastronomicznej. Dobra lada chłodnicza umożliwia łatwe czyszczenie oraz szybki i sprawny dostęp do jej wnętrza – dodatkowym atutem jest ilość przegród, które skutecznie odseparują towary o odmiennej charakterystyce przechowywania. Najczęściej do wykonania lady chłodniczej używa się stali nierdzewnej, która w połączeniu z odpowiednimi pojemnikami oraz tackami pozwoli na przechowywanie różnego rodzaju mięs. Decydując się na zakup odpowiedniej lady swój wybór warto skonsultować z profesjonalnymi doradcami, którzy dobiorą odpowiednie rozwiązanie spełniające oczekiwania klientów – w zależności od rodzaju prowadzonego biznesu dany model powinien spełniać odrębne warunki techniczne oraz wizualne.
źródło: opracowanie własne
Zaawansowane systemy technologiczne w ladach chłodniczych
W celu zachowania odpowiednich warunków przechowywania towarów lada posiada wspomniany wcześniej agregat, który zapewnia optymalną wydajność – oprócz tego każdy mebel posiada zainstalowany wymuszony obieg powietrza, który zapewnia stały przepływ powietrza docierając w każdy zakamarek. Jest to niezwykle istotne chcąc oferować świeże produkty – oprócz tego należy zwrócić uwagę na funkcję pochłania wilgoci, a także odprowadzania wszelkich skroplin z wnętrza lady. Niska temperatura wewnątrz lady w niektórych porach roku sprawia, że szyby lad chłodniczych mogą parować od strony zewnętrznej – w tym celu istnieją także dodatkowe systemy generujące ciepły nawiew powietrza od strony klienta. To z kolei pozwala na wybór odpowiedniego produktu znajdującego się wewnątrz bez jakichkolwiek utrudnień. W przypadku prowadzenia sklepu spożywczego warto także rozważyć zakup lady z funkcją dodatkowej komory chłodniczej, która umożliwia magazynowanie większej ilości produktów – jest to powszechnie stosowane rozwiązanie, w szczególności w małych lokalach bez większego zaplecza magazynowego – oprócz tego jest to też redukcja kosztów, bowiem w ten sposób unika się konieczności zakupu dodatkowych mebli chłodniczych na zapleczu sklepu. Jest to też dodatkowym atutem w przypadku konieczności nagłego uzupełnienia danego towaru, dzięki czemu klient zostaje obsłużony niemalże natychmiastowo.W przypadku różnych specyfikacji oferowanych produktów warto rozważyć także rodzaj chłodzenia – w tym zakresie wyróżnia się montaż wentylatora lub parownika. W przypadku wentylatora – jest on powszechnie stosowany przy produktach wymagających stałego obiegu powietrza, jak na przykład wyroby cukiernicze oraz mięsa i wędliny. W przypadku rozwiązań dedykowanych do cukierni istnieją także specjalne regulatory wilgotności, które oprócz pochłaniania zapewniają odpowiednie warunki, by nie wysuszyć dostępnych w sprzedaży ciast lub tortów. Z kolei w przypadku tradycyjnych parowników – ich zastosowanie wyróżnia się w szczególności przy takich towarach jak ryby i owoce morza, gdzie opadające grawitacyjnie schłodzone powietrze zapewnia odpowiednie warunki do ekspozycji towaru.
Kolejnym kryterium technicznym jest umieszczenie agregatu chłodzącego – w przypadku wewnętrznych agregatów znajdujących się wewnątrz lad chłodniczych niewątpliwą zaletą jest oszczędność kosztów, bowiem nie wymagają one tworzenia specjalnych instalacji zewnętrznych, pewnym ograniczeniem wynikającym z takiej specyfikacji technicznej jest natomiast ograniczona wydajność, która sprawdza się idealnie w małych i średnich sklepach, jak również cukierniach czy sklepach rybnych i mięsnych. W przypadku większych lokali sprawdzonym rozwiązaniem są agregaty zewnętrze, które dzięki wspomnianej wcześniej zewnętrznej instalacji oferują większą przepustowość, a tym samym lepsze chłodzenie.
Odpowiednie wyposażenie kluczem do sukcesu
Wybierając sprawdzone rozwiązania zyskuje się pewność bezawaryjnego użytkowania – w przypadku lad chłodniczych oraz pozostałych mebli chłodniczych należy wybrać taką opcję, która sprawdzi się przy danych warunkach technicznych. W przypadku sklepów mięsnych czy też cukierni oraz kawiarni liczy się także ogólny wystrój lokalu, dlatego wybór odpowiedniej lady pozwoli dodać atrakcyjności danemu pomieszczeniu. Oferty producentów mebli chłodniczych, pozwalają wybrać nowoczesne rozwiązania zapewniające elegancką prezencję oraz łatwy dostęp. Warto jednak pamiętać o tym, by na bieżąco dokonywać wszelkich czynności serwisowych związanych z użytkowaniem danej lady – istotne jest również jej czyszczenie i trwała konserwacja, które zapewni odpowiednie warunki służące do przechowania żywności.Różne rodzaje oraz swobodna możliwość konfiguracji danej lady pozwala na stworzenie szerokiego asortymentu produktów dostępnych w sprzedaży – dzięki osobnym przegrodom każdy towar posiada swoje określone miejsce, które pozwala na stworzenie okazałej ekspozycji. Oprócz lad chłodniczych istnieją także pozostałe meble chłodnicze, które pozostają ze sobą w pełni kompatybilne, umożliwiając stworzenie indywidualnego wystroju lokalu, który nada mu niepowtarzalny charakter.
Podsumowanie: Lada chłodnicza – wybór na lata
Kupując nowoczesne lady chłodnicze każdy jej użytkownik może liczyć na ich systematyczny serwis – wybierając odpowiednie rozwiązanie dla danego lokalu klienci posiadający pełny wgląd w dany asortyment mogą z łatwością wybrać odpowiedni produkt. Zwracając uwagę na zakup odpowiedniej lady należy także zwrócić uwagę na kilka aspektów związanych przede wszystkim z użytkowaniem, ekspozycją towaru oraz ogólną prezencją, która powinna być spójna z wyposażeniem sklepu lub cukierni. Warto pamiętać, że każdy klient decydując się na zakup danego produktu kieruje się przede wszystkim walorami estetycznymi, dlatego też odpowiednia prezencja i oświetlenie odgrywa w tym przypadku pierwszorzędną rolę. Ważny jest także przemyślany wybór i odpowiednie plany związane ze stopniowym poszerzaniem oferty, dlatego kierując się przy zakupie lady warto także przemyśleć jej pojemność i rozmiar, które pozwolą na rozszerzenie asortymentu w przyszłości.