Które krajalnice do sera są najlepsze dla profesjonalistów?
Krajalnice do sera to urządzenie niezwykle przydatne w każdym sklepie spożywczym czy punkcie gastronomicznym. Poznaj najważniejsze parametry, jakie powinna posiadać dobra krajalnica do sera użytkowana w miejscach, gdzie kroi się duże ilości żółtego sera.
Spis treści:
- Dlaczego warto wybrać krajalnicę do sera dla profesjonalistów?
- Jakie są kryteria wyboru najlepszej krajalnicy do sera?
- Porównanie najlepszych krajalnic do sera dla profesjonalistów
- Jakość i wydajność — jakie cechy powinna mieć dobra krajalnica do sera dla profesjonalistów?
Po lekturze poniższych akapitów będziesz wiedział, jak wybrać najlepszą krajalnicę do sera oraz czym różni się krajalnica do sera ręczna od profesjonalnego sprzętu, jakim jest krajalnica do sera przemysłowa. Prawidłowy wybór krajalnicy do sera to znacznie przyśpieszenie pracy przekładające się na większe zyski. Warto więc abyś dobrze przemyślał wybór tego niezwykle przydatnego w branży spożywczej i gastronomicznej urządzenia.
Dlaczego warto wybrać krajalnicę do sera dla profesjonalistów?
Krajalnice do sera to urządzenia, które znajdują zastosowanie w bardzo wielu miejscach, gdzie pracuje się przy sprzedaży lub wytwarzaniu żywności. Są to między innymi miejsca takie jak:
- domowa kuchnia;
- sklep ogólnospożywczy;
- sklep specjalistyczny z serami;
- mała gastronomia;
- bar szybkiej obsługi;
- restauracja;
- hotel;
- motel;
- dom wczasowy;
- stołówka zakładowa, szkolna;
- firma cateringowa;
- producent kanapek
- producent posiłków diety pudełkowej.
Jedynie w domu przy krojeniu kilku plasterków sprawdzą się proste modele plastikowych krajalnic ręcznych. Wszystkie pozostałe przypadki to konieczność szybkiego krojenia dużych ilości sera z możliwością szerokiej zmiany grubości plasterków. Modele domowe będą tutaj spowalniały pracę i ulegną zużyciu w bardzo szybkim tempie. W biznesie liczy się niezawodność oraz trwałość urządzeń i niski koszt ich użytkowania. Spora cena profesjonalnego sprzętu, jakim jest specjalistyczna krajalnica do sera żółtego, zwraca się bardzo szybko, dzięki znacznemu przyśpieszeniu pracy. Dodatkową zaletą jest to, że obsługa krajalnicy jest bardzo prosta i każdy pracownik sobie z tym poradzi. Nie jest tu wymagane duże doświadczenie, które jest niezbędne, gdyby ktoś musiał pokroić ser bardzo cienko przy pomocy samego noża. Zatem wszędzie, gdzie nie można sobie pozwolić na przestój w pracy lub jej nieprawidłowe albo za wolne wykonanie konieczne jest stosowanie jak najlepszych sprzętów. Słabe wykonanie zamówionej usługi lub niedostarczenie towaru to straty zarówno finansowe jak i wizerunkowe dla każdego rodzaju działalności. Dobrą reputację trudno uzyskać, ale za to łatwo stracić, więc nie warto ryzykować, pracując na nieodpowiednim sprzęcie.
Jakie są kryteria wyboru najlepszej krajalnicy do sera?
Jaka powinna być najlepsza krajalnica do sera żółtego? Po pierwsze – to właśnie odróżnia krajalnicę do sera od tych do wędlin czy pieczywa – ostrze, jaki i osłona ostrza, płyta oporowa oraz tak zwany żagiel, czyli powierzchnia, po której ser jest przesuwany. Żółty ser bardzo mocno przywiera do gładkich stalowych elementów i bez pokrycia teflonem ciągle trzeba by go podważać i odrywać co oznaczałoby dużą stratę czasu oraz uszkadzanie cienkich plasterków. Drugą ważną cechą jest wielkość ostrza obrotowego. Sery żółte wytwarzane są w bardzo różnych kształtach i rozmiarach i dlatego stosuje się tutaj krajalnice do sera o średnicy 250 milimetrów i większe 300 lub nawet 350 milimetrów. Tutaj oczywiście zależy to od specyfiki Twojego biznesu, ale zawsze dobrze mieć zapas na wypadek zmiany czy rozszerzenia asortymentu. Z wielkością ostrza, rozmiarami oraz twardością sera wiąże się także kolejny ważny parametr, jakim powinna się odznaczać krajalnica do sera przemysłowa, czyli odpowiednio duża moc. Z reguły jest to moc powyżej 200 W, dzięki czemu urządzenie poradzi sobie nawet z najtwardszym serem oraz będzie mogło pracować bez przerw. Dodatkowo napęd ślimakowy, który napędza nóż, będzie lepszym i mocniejszym rozwiązaniem, w porównaniu do tańszych krajalnic, w których nóż napędzany jest przy pomocy gumowego paska. Praca ciągła to bardzo ważne zagadnienie tam, gdzie trzeba pokroić dużą ilość sera na raz – na przykład przy przygotowywaniu stołów na weselu czy konferencji na kilkaset osób. Wszelkie miejsca zbiorowego żywienia wymagają stosowania sprzętów najwyższej kasy i niezawodności. Wszędzie tam konieczny jest sprzęt, który nie zepsuje się w najważniejszym momencie, rozkładając pracę i wywołując opóźnienia w serwowaniu jedzenia.
źródło: opracowanie własne
Porównanie najlepszych krajalnic do sera dla profesjonalistów
Profesjonalne krajalnice do sera mogą zatem różnić się bardzo wieloma parametrami wpływającymi na ich pracę. Tutaj powinieneś kierować się dostosowaniem krajalnicy do specyfiki zadań, jakie przed nią stoją. W wielu miejscach może być konieczna największa i najdroższa krajalnica, gdyż krojone są najróżniejsze gatunki zera o różnym rozmiarze i twardości, a w innych może wystarczyć model podstawowy, gdyż pracuje się tylko z jednym określonym gatunkiem miękkiego sera.
Zacznijmy więc od najprostszych modeli takich jak na przykład:
- krajalnica 110pT CE (TEFLON) do sera Ma-Ga – nóż, pokrywa noża i płyta oporowa pokryte są teflonem, co umożliwia bezproblemowe krojenie sera żółtego. Regulacja grubości krojenia pozwala na ustawienie tworzonych plastrów od 1 milimetra do 10. Krajalnica dysponuje nożem o średnicy 250 milimetrów oraz mocą 120 W. Dzięki pochyleniu podajnika z serem grawitacja pomaga dopychać go do noża tnącego.
Trochę więcej opcji oferuje model:
- krajalnica do sera Ma-Ga z serii 210pT CE – od opisanego powyżej modelu różni się posiadaniem zintegrowanej ostrzałki do noża oraz większym zakresem regulacji grubości cięcia, który w tym modelu wynosi od 0 do 16 milimetrów. Pozostałe parametry są takie same, czyli moc 120 W oraz średnica noża 250 milimetrów, teflonowa powłoka na nożu, pokrywie noża oraz płycie oporowej.
Kolejnym modelem jest:
- krajalnica do sera Ma-Ga z serii 310p2T CE – od poprzedniego modelu różni się ona mocą zwiększoną do 160 W oraz przekładnią ślimakową, co pozwala na szybszą i dokładniejszą pracę. Średnica ostrza wynosi 250 milimetrów, regulacja grubości plastrów 0-16 milimetrów oraz pokrycie teflonowe noża, płyty oporowej oraz pokrywy noża.
Podobnymi parametrami cechuje się:
- krajalnica FAP 300 Celme – krajalnica o mocy 220 W przeznaczona do pracy w systemie ciągłym. Grubość plastrów może wynosić od 0 do 16 milimetrów. Średnica noża wynosi 300 milimetrów, jest on wykonany ze stali pokrytej powłoką teflonową.
Przy większym obciążeniu pracą jeszcze lepiej sprawdzi się model:
- krajalnica do sera Ma-Ga z serii 612pT CE – ten model dysponuje zdecydowanie większą mocą wynoszącą 250 W, przekładnią ślimakową oraz większą średnicą noża tnącego – 300 milimetrów. Zakres regulacji grubości cięcia również jest lepszym od poprzednich modeli i wynosi od 0 do 24 milimetrów. Oczywiście nóż jest pokryty teflonem.
Jeszcze lepsze parametry posiada:
- półautomatyczna krajalnica do sera firmy Ma-Ga z serii A2-812T CE – ten model posiada większą moc wynoszącą 250 W. W trybie automatycznym maszyna będzie kroiła ser do jego skończenia lub do osiągnięcia zadanej liczby plastrów z zakresu od 1 do 999, później sama się wyłączy. Taki sposób działania znacznie przyśpiesza pracę w wielu miejscach oraz zwalnia pracownika od obsługi maszyny i pozwala mu w tym czasie zająć się czymś innym. Regulacja cięcia jest możliwa w zakresie od 0 do 24 milimetrów. Wydajność maszyny to 24 plasterki na minutę. Tak jak we wszystkich modelach do cięcia sera nóż, pokrywa noża oraz powierzchnia oporowa są pokryte warstwą teflonu.
Oczywiście wszystkie krajalnice do sera opisane powyżej nadają się równie dobrze do cięcia innych produktów spożywczych takich jak wędliny czy mięso bez kości. Istnieje również możliwość wymiany ostrza na takie ze stali bez pokrycia warstwą teflonu. W niektórych zastosowaniach mogą być ważne także inne parametry, które sprawdzisz w instrukcji urządzenia. Jeżeli maszyna będzie często przenoszona to istotna może być jej waga, która waha się od 20 do nawet 60 kilogramów. Duża waga w połączeniu z regulowanymi gumowymi nóżkami zapewniają za to urządzeniom dużą stabilność. Czasami może Ci także zależeć na cichej pracy urządzenia, wszystkie modele są dość ciche, ale zawsze możesz wybrać ten wytwarzający przy pracy najmniejszą liczbę decybeli. Bardzo ważna jest również kwestia bezpieczeństwa pracy z niebezpiecznym urządzeniem wyposażonym w ostrza, jakim jest krajalnica do sera ręczna, sklepowa czy przemysłowa. Każdy taki sprzęt powinien mieć osłonę ostrza, najlepiej podwójną, bezpieczny sposób docisku sera, blokadę ostrza przy podniesieniu obudowy oraz duże i czytelne wodoszczelne przyciski – typowo jest to zielony włącznik i czerwony wyłącznik.
Każdy, kto obsługuje taką maszynę, powinien najpierw zapoznać się z instrukcją do niego dołączoną. Podczas pracy należy również stosować rękawice chroniące dłonie.
Ze względu na dużą wagę urządzenia niezwykle ważne jest także zapewnienie mu stabilnego podłoża, które umożliwi mu prawidłową pracę.
Nie powinno się także pracować ze stępionym ostrzem, gdyż może to doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.
Jakość i wydajność — jakie cechy powinna mieć dobra krajalnica do sera dla profesjonalistów?
W profesjonalnych zastosowaniach najważniejsze są takie cechy jak jakość, niezawodność, szybkość pracy, żywotność i prosta obsługa urządzenia. Tak samo jest w przypadku profesjonalnych krajalnic do sera. Właśnie dlatego powinieneś się zdecydować na krajalnicę do sera, która nie tylko wykonana konieczną pracę, ale też będzie służyła przez długie lata bez sprawiania problemów. Zatem jeśli potrzebna Ci krajalnica do sera sklepowa to możesz zdecydować się na prostszy model, który powinien wystarczyć do takiego obciążenia pracą, jakie jest w typowym sklepie spożywczym. Jeżeli jednak organizujesz żywienie dla dużej liczby osób lub codziennie wytwarzasz tysiące kanapek, to lepszym wyborem będzie krajalnica do sera przemysłowa półautomatyczna, która nie tylko wytrzyma takie obciążenie pracą, ale również sama policzy liczbę plasterków podczas krojenia sera.
Zamów więc jak najszybciej krajalnicę do sera, która sprawdzi się w Tym co robisz w branży spożywczej. Z takim dobrze dobranym urządzeniem praca będzie przebiegała znacznie sprawniej i pozwoli Ci to zaoszczędzić sporo czasu, co oczywiście przełoży się na większą rentowność Twojego biznesu. Inwestycje w profesjonalny sprzęt do prowadzenia działalności są niezwykle ważne i konieczne w każdym rodzaju działalności.
Zastanawiasz się nad zakupem krajalnicy? Skorzystaj z darmowej konsultacji.
lub