Lista niezbędnego wyposażenia do piekarni
Piekarnia to miejsce, w którym powstają pyszne i aromatyczne wypieki, takie jak chleb, bułki, ciastka, ciasta czy pączki. Aby jednak móc się nimi cieszyć, trzeba najpierw zadbać o odpowiednie wyposażenie. Jakie sprzęty do piekarni są niezbędne? Na co zwrócić uwagę podczas ich zakupu? Ile kosztuje wyposażenie piekarni? Przeczytaj nasz poradnik i poznaj odpowiedzi na te i inne pytania!
Spis treści:
- Co jest potrzebne, by założyć piekarnię?
- Podstawowe wyposażenie piekarni
- Zarządzanie przestrzenią w piekarni: jak optymalnie zagospodarować sprzęt?
- Bezpieczeństwo i higiena w piekarni: sprzęt wspomagający
- Planowanie budżetu na wyposażenie piekarni: jak balansować koszty i jakość?
- Teraz już wiesz, jakie urządzenia do piekarni wybrać!
Co jest potrzebne, by założyć piekarnię?
Założenie piekarni to nie tylko kwestia pasji i umiejętności, ale także formalności i finansów. Aby móc legalnie prowadzić taką działalność, trzeba spełnić kilka warunków. Oprócz tych związanych z rejestracją firmy i zgłoszeniem do ubezpieczeń, należy także wybrać odpowiedni lokal i zatroszczyć się o niezbędne wyposażenie, które umożliwi produkcję i sprzedaż wypieków. Obejmuje ono m.in. piece, lady chłodnicze, a także urządzenia do piekarni, których konieczność posiadania wynika z przepisów BHP.
Podstawowe wyposażenie piekarni
Co jest potrzebne do założenia piekarni? Przede wszystkim wysokiej jakości wyposażenie, spełniające określone wymagania i normy techniczne. Bez niego nie można bowiem zapewnić jakości i smaku wypieków, ani tym bardziej sprostać oczekiwaniom i potrzebom klientów. Poniżej omawiamy najważniejsze rodzaje sprzętu piekarniczego, który powinien się znaleźć w każdej placówce.
Wybór pieca piekarniczego: jaki model jest najlepszy?
Piec piekarniczy to serce każdej piekarni. To od niego zależy, jak będą wyglądać, smakować i pachnieć wypieki. Musi on być nie tylko wydajny i niezawodny, ale także dopasowany do rodzaju i ilości produktów, które chcemy piec. Na rynku dostępne są różne modele i rodzaje pieców piekarniczych, które różnią się między sobą pod względem:
- źródła zasilania,
- sposobu ogrzewania komory,
- sposobu sterowania,
- pojemności i wymiarów,
- funkcji i opcji dodatkowych, takich jak np. programowanie czasu i temperatury pieczenia, regulacja wilgotności i nawiewu, czy też system czyszczenia i chłodzenia.
Maszyny do ciasta i ich rola w piekarni
Co jeszcze znajduje się w piekarni? Przede wszystkim maszyny do ciasta. Są to urządzenia, które ułatwiają i przyspieszają proces przygotowania rozmaitych wypieku. Kategoria ta jest bardzo szeroka i obejmuje m.in. sprzęt piekarniczy przeznaczony do:
- mieszania i wyrabiania ciasta, za pomocą spiralnych, planetarnych lub widełkowych mieszadeł,
- dzielenia, porcjowania i wałkowania ciasta,
- formowania i dekorowania wypieków.
Wybór tego typu wyposażenia do piekarni powinien być poprzedzony staranną analizą. Rozwiązania dostępne na rynku różnią się bowiem pod względem wydajności i pojemności, sposobu zasilania, a także kosztów eksploatacji. Kupując maszyny do ciasta, a także regały chłodnicze, warto zwrócić uwagę na ich jakość, niezawodność i łatwość obsługi. Ważne jest także, aby były one zgodne z obowiązującymi normami i przepisami BHP.
Narzędzia ręczne i akcesoria piekarnicze: lista must-have
Wyposażenie piekarni obejmuje także narzędzia ręczne i akcesoria piekarnicze, które ułatwiają pracę piekarzy. Do tej kategorii należą m.in. urządzenia przeznaczone do:
- ważenia i mierzenia składników, takie jak chociażby wagi sklepowe,
- mieszania, wyrabiania i formowania ciasta,
- dekorowania gotowych wypieków,
- wyjmowania ciasta z pieca.
Przy wyborze tego typu urządzeń do piekarni warto zwrócić uwagę na ich ergonomię, bezpieczeństwo i estetykę. Ważne jest także, aby były one zgodne z obowiązującymi normami i przepisami, takimi jak:
- PN-EN 631-1:1996 – standard, określający wymagania dla materiałów i pojemników stykających się z żywnością,
- PN-EN 1672-1:2014-12, która wskazuje na wymagania, jakie powinny spełniać maszyny wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Lodówki gastronomiczne do piekarni: wymagania i przepisy sanepidu
Lodówki gastronomiczne do piekarni to urządzenia, które służą do przechowywania i chłodzenia produktów spożywczych. Ich posiadanie jest niezbędne, by zapewnić świeżość i jakość wypieków. Można je wykorzystywać zarówno do chłodzenia ciasta, poszczególnych jego składników, jak i gotowych wypieków. Kupując tego typu wyposażenie do piekarni, warto porównać ze sobą modele dostępne na rynku. Lodówki gastronomiczne różnią się bowiem pod wieloma względami, a w tym:
- pojemnością,
- konstrukcją i sposobem chłodzenia,
- wydajnością,
- dodatkowymi funkcjami.
Zgodnie z zobowiązującymi przepisami, lodówki gastronomiczne do piekarni muszą spełniać następujące wymogi:
- mieć możliwość regulacji temperatury w zakresie od -18°C do +10°C, w zależności od rodzaju przechowywanych produktów,
- być wyposażone w termometr z pamięcią minimalnej i maksymalnej temperatury oraz w alarm dźwiękowy i/lub świetlny sygnalizujący przekroczenie dopuszczalnego zakresu temperatury,
- być regularnie czyszczone, dezynfekowane i serwisowane przez wykwalifikowany personel.
Spośród dostępnych modeli warto wybierać te, zgodne z normą PN-EN ISO 22041:2019-09, która precyzuje wymagania dotyczące urządzeń chłodniczych stosowanych podczas sprzedaży żywności.
Sprzedaż i prezentacja wypieków: jakie witryny wybrać?
Witryna chłodnicza to urządzenie do piekarni, które służy głównie do przechowywania i prezentacji wypieków. Wybór rozwiązań, jakie można znaleźć na rynku, jest naprawdę spory. Porównując poszczególne modele, warto jednak kierować się nie tylko ceną czy estetyką, lecz również technologią chłodzenia. Ma ona bowiem niebagatelny wpływ na późniejsze koszty eksploatacji. Witryny chłodnicze, podobnie jak lodówki, powinny spełniać opisane wyżej wymogi prawne.
Zarządzanie przestrzenią w piekarni: jak optymalnie zagospodarować sprzęt?
Zarządzanie przestrzenią w piekarni to kwestia wynikająca nie tylko z przepisów BHP, lecz również warunek sprawnej i efektywnej pracy. Przemyślane rozmieszczenie sprzętu piekarniczego pozwala bowiem zwiększyć wydajność i szybkość produkcji, a także zminimalizować ilość strat i odpadów. Warto zatem zaplanować układ i rozmieszczenie wyposażenia piekarni zgodnie z procesem produkcji, czyli od przygotowania ciasta, przez wypiek, aż po prezentację i sprzedaż wypieków. Postaraj się przy tym wykorzystać całą dostępną przestrzeń, zarówno poziomą, jak i pionową.
Pamiętaj również, by zapewnić odpowiednią wentylację. Tu nieocenioną pomocą może okazać się sterylizator powietrza, który zapewni dezynfekcję i filtrację powietrza na terenie zakładu. Alternatywą dla tego typu sprzętu jest przemysłowy oczyszczacz powietrza, który wychwytuje i neutralizuje kurz, roztocza, pyłki roślin i grzybów, a także mikroorganizmy (np. bakterie).
Podczas zarządzania przestrzenią piekarni staraj się również stosować ergonomiczne i funkcjonalne rozwiązania oraz wybierać sprzęt z łatwym i intuicyjnym sterowaniem. Dzięki temu korzystanie z niego będzie naprawdę wygodne.
Bezpieczeństwo i higiena w piekarni: sprzęt wspomagający
Bezpieczeństwo i higiena w piekarni to nie tylko kwestia przepisów i norm, ale także zdrowia i zadowolenia klientów oraz pracowników. Aby je zapewnić, nie wystarczy tylko odpowiednio wybrać sprzęt piekarniczy. Trzeba bowiem pamiętać również o zakupie innych urządzeń, które pozwolą utrzymać odpowiednie warunki sanitarne, a ponadto będą zapobiegać zagrożeniom i wypadkom podczas pracy. Ich lista jest bardzo długa i obejmuje m.in. takie elementy wyposażenia piekarni, jak:
- systemy wentylacji i klimatyzacji, które zapewnią odpowiednią cyrkulację i wymianę powietrza, a także pomogą utrzymać optymalną temperaturę i wilgotność,
- systemy gaśnicze i alarmowe, zapewniające ochronę przed pożarem oraz sygnalizujące ewentualne zagrożenia i awarie,
- systemy monitoringu i zabezpieczeń, które zapewnią ochronę przed włamaniem, kradzieżą lub innymi niepożądanymi zdarzeniami,
- systemy czyszczenia i dezynfekcji, niezbędne do utrzymania higieny i czystości sprzętu, narzędzi, powierzchni i pomieszczeń w piekarni,
- system segregacji i utylizacji odpadów.
Planowanie budżetu na wyposażenie piekarni: jak balansować koszty i jakość?
Trudno podać jednoznaczną odpowiedź na pytanie, ile kosztuje założenie piekarni. Finalny budżet zależy bowiem od wielu czynników, a w tym kosztu zakupu wyposażenia i sposobu finansowania tej inwestycji. Podczas jego planowania, warto zadbać o zbilansowanie kosztów i jakości sprzętu. Czasem lepiej bowiem dopłacić podczas zakupu urządzenia, by później zaoszczędzić na wydatkach związanych z jego eksploatacją.
Jeśli planujesz założenie piekarni, w pierwszej kolejności postaraj się zrobić dokładny i szczegółowy plan jej wyposażenia. Określ, jakie sprzęty są niezbędne, a jakie opcjonalne. Następnie zrób analizę ofert różnych dostawców sprzętu. Sprawdź, jakie są zalety i wady poszczególnych rozwiązań, porównaj też ich gwarancje i warunki serwisu. Po wybraniu najkorzystniejszej oferty, zrób kalkulację i symulację kosztów i zysków. Na tej podstawie uda Ci się zaplanować optymalny budżet.
Planowanie budżetu na wyposażenie piekarni to proces, który wymaga czasu i uwagi, ale także elastyczności i kreatywności. Nie ma jednego idealnego rozwiązania, które byłoby najlepsze dla każdej piekarni. Ważne jest więc, aby dostosować plan wyposażenia piekarni do naszych potrzeb i możliwości oraz do warunków i tendencji rynkowych.
Teraz już wiesz, jakie urządzenia do piekarni wybrać!
Wyposażenie piekarni to jeden z najważniejszych czynników decydujących o sukcesie i rentowności działalności. Mamy nadzieję, że po lekturze naszego poradnika wiesz już, jakie sprzętu mogą ci się przydać oraz na co zwracać uwagę podczas ich zakupu.
Jeśli natomiast szukasz profesjonalnego wyposażenia do piekarni, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Oferujemy szeroki wybór urządzeń i narzędzi do piekarni, które spełniają najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa. Skontaktuj się z nami i zapytaj o szczegóły!
Zastanawiasz się nad doposażeniem piekarni? Skorzystaj z darmowej konsultacji.
lub