Na co zwracać uwagę kupując profesjonalną maszynkę do mięsa?

2019-11-02
Na co zwracać uwagę kupując profesjonalną maszynkę do mięsa?
Co należy wiedzieć o wilku do mięsa? Maszynka do mielenie mięsa to jedno z tych urządzeń, których nie może zabraknąć w sklepie, firmie cateringowej, lokalu gastronomicznym czy każdym zakładzie zborowego żywienia. Urządzenie to, popularne także w gospodarstwach domowych, przeznaczone do profesjonalnego użytku nosi nazwę wilka do mięsa.

Maszynka do mielenie mięsa to urządzenia przeznaczone do szybkiego rozdrabniania mięsa, dlatego stanowi podstawowe wyposażenie sklepów garmażeryjnych czy firm zajmujących się usługami gastronomicznymi. Model, który ma służyć do profesjonalnego, intensywnego użytkowania powinien spełniać kilka podstawowych warunków, by skutecznie spełniać swoja rolę.

Moc i wydajność

Podstawowymi parametrami wyboru maszyny do mielenia mięsa przeznaczonej do zastosowania w handlu i gastronomii są moc i wydajność. Moc silnika jest istotna, bo wpływa na siłę i wytrzymałość całej maszyny. Im większa moc silnika tym lepiej i szybciej wilk poradzi sobie na przykład z twardszym mięsem, mocny silnik jest też bardziej odporny na przegrzewanie. Wydajność natomiast informuje, ile kilogramów mięsa dane urządzenie jest w stanie zmielić w czasie jednej minuty/godziny. Popularne wilki do mięsa bydgoskiej firmy Ma-Ga TC 12 i TC 22 posiadają wydajność do 100 kg mięsa na godzinę przy mocy silnika odpowiednio 850W i 900W. Parametry te są idealne dla urządzeń, które mają być wykorzystywane w dużych sklepach, gastronomii, a nawet zakładach przetwórstwa mięsnego.

Odpowiednie materiały 

Wilki do mięsa wykonane w całości z aluminium lub stali nierdzewnej to najlepszy wybór, który zapewnia wytrzymałość oraz długowieczność urządzania. Modele przeznaczone do profesjonalnego użytkowania wyposażone są również w nóż samoostrzący, by zapewnić długotrwałe i skuteczne działanie. Ważne jest również, czy części przeznaczone do mielenia mogą zostać szybko zdemontowane. Jest to konieczny warunek do tego, by utrzymać urządzenie w czystości. Temu celowi służy również np. polerowana obudowa oraz regularne kształty. Producenci najlepszych maszyn pozwalają także na dopasowanie wilka do indywidualnych potrzeb klienta. Wspomniane modele Ma-Ga TC 12 oraz Ma-Ga TC 22 pozwalają na wybór sitka o grubości oczek: 4,5mm; 6mm lub 8mm. Sitka o mniejszych oczkach są doskonałe do mielenia mięsa, natomiast szersze oczka stosuje się na przykład do wyrobu kiełbasy.

Zastosowanie wilka do mięsa

Komfort użytkowania

Czynnikiem, który ostatecznie wpływa na zadowolenie z wyboru takiego urządzanie jest komfort jego użytkowania. W przypadku maszynki do mielenia mięsa znaczenie może mieć to, czy maszynka przystosowana jest do ciągłej, intensywnej pracy, czy łatwo utrzymać ją w czystości, jak głośno działa a nawet jak duży podajnik do mięsa posiada. W najlepszych maszynach poziom hałasu redukowany jest poprzez kąpiel wodną lub olejową, w której pracuje przekładnia zębata, takie wilki działają naprawdę cicho. Ostatnim co należy sprawdzić przez zakupem, to czy wybrany model spełnia standardy CE w zakresie bezpieczeństwa i higieny.
Podczas podejmowania decyzji o zakupie wilka do mięsa warto skontaktować się ze specjalistą, który pomoże wybrać odpowiedni model. Zapraszam do kontaktu z naszym konsultantem w sklepie eLadex, który odpowie na wszelkie pytania związane z zakupem wilka do mięsa.
 
Licencja Creative Commons
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2019
Polecane
Wilk do mięsa TC12 Ma-Ga

Wilk do mięsa TC12 Ma-Ga

2 754,00 zł (netto)3 240,00 zł (netto)
Wilk do mięsa z ungerem WM22.2-U3 (230V) Ma-Ga

Wilk do mięsa z ungerem WM22.2-U3 (230V) Ma-Ga

6 647,67 zł (netto)7 830,00 zł (netto)
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Zaufane Opinie IdoSell
4.79 / 5.00 574 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-31
Bardzo rzetelna,konkretna obsługa.Jestem bardzo zadowolona.
2024-10-04
5
pixel