Podstawowe rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii
Urządzenia chłodnicze to jeden z najważniejszych rodzajów wyposażenia lokali gastronomicznych i sklepów. Pełnią kilka ważnych funkcji, dlatego bez nich nie jest w stanie funkcjonować żadna cukiernia, lodziarnia, piekarnia, sklep spożywczy, a nawet kawiarnia czy pub.
Spis treści:
- Zastosowanie urządzeń chłodniczych w gastronomii
- Rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii
- O czym pamiętać przy wyborze urządzeń chłodniczych do gastronomii?
Na rynku dostępne są różne rodzaje urządzeń chłodniczych dla różnych miejsc. Różnią się specyfiką, wyglądem czy cenami. Warto je znać, aby dobrać odpowiednie do swojego lokalu lub sklepu. Jakie są więc urządzenia chłodnicze w gastronomii i do czego dokładnie służą?
Zastosowanie urządzeń chłodniczych w gastronomii
Urządzenia chłodnicze w gastronomii pełnią szereg ważnych funkcji. Przede wszystkim chłodzą żywność, przedłużając jej świeżość, trwałość i przydatność do spożycia. Ponadto istnieją urządzenia chłodnicze ekspozycyjne, które stosowane są w cukierniach czy lodziarniach, gdzie produkty muszą być wyeksponowane, by klienci mogli je widzieć przed zakupem, a jednocześnie chłodzone, by się nie rozpuściły. W kawiarniach, barach, restauracjach czy pubach takie urządzenia umożliwiają podawanie klientom zimnych napojów, co latem jest bardzo ważne. Z urządzeń chłodniczych korzystają również sklepy spożywcze i supermarkety, ponieważ chłodzenia wymaga wiele produktów – mięsa, wędliny, nabiał czy niektóre słodycze.
Rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii
Rynek jest bogaty w różnorodne urządzenia chłodnicze dla gastronomii. Różnią się one zarówno wyglądem, jak i wielkością czy parametrami w postaci temperatury, czy sposobu chłodzenia, stąd przeznaczone są często do konkretnych miejsc i dla konkretnych produktów. Różnice sprawiają, że należy dokładnie zapoznać się ze specyfikacją urządzenia, by wybrać takie, które należycie spełni nasze potrzeby. Oto rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii.
-
Stoły chłodnicze i mroźnicze
Te urządzenia chłodnicze można użytkować w restauracjach, pubach, klubach czy w sklepach. Innymi słowy, tam, gdzie jest konieczne chłodzenie wielu artykułów spożywczych. Zwykle takie stoły wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu łatwo jest je czyścić. Do lokali gastronomicznych warto wybierać stoły o głębokości do 700 mm, w których można używać pojemników GN. W klubach, pubach czy kawiarniach sprawdzą się urządzenia z przeszklonymi drzwiami, które zwiększają ergonomię pracy, jak i pozwalają wyeksponować sprzedawane produkty.
-
Szafy chłodnicze i mroźnicze
Szafy chłodnicze, to urządzenia również są przeznaczone dla restauracji, barów, klubów czy sklepów. Są to po prostu duże lodówki gastronomiczne. Mają one zorganizowaną przestrzeń w środku. Można przechowywać w nich rozmaite produkty, tak samo, jak w domowej lodówce. Dostępne są jednak także specjalne szafy chłodnicze np. na butelki, jak chociażby szafa chłodnicza zapleczowa CC 1950XL, która służy do chłodzenia produktów w temperaturze od 1 do +10 stopni. Jest doceniana przez sporą pojemność użytkową i ekonomiczny agregat chłodniczy.
Szafy mroźnicze zaś, czyli zamrażarki, służą do przechowywania mrożonych produktów w miejscach. Przykładem jest szafa mroźnicza F700 BASIC, mrożąca w temperaturze od -16 do -22 stopni. Charakteryzuje się dużą pojemnością, kompaktowymi rozmiarami, dzięki czemu może być wykorzystywana również w pomieszczeniach o ograniczonym metrażu.
-
Witryny i lady chłodnicze
Witryny chłodnicze, to również urządzenia chłodnicze ekspozycyjne, służące do prezentowania klientom różnego rodzaju produktów. Są idealnym wyborem do miejsc, w których sprzedawane są kanapki, ciasta, desery czy napoje. Są zazwyczaj o wiele mniejsze od lodówek i pozwalają na estetyczne wyeksponowanie produktów w przestrzeni sklepu czy lokalu gastronomicznego. Mogą stać nawet na blatach, będąc na poziomie wzroku klientów. Przykładem lad chłodniczych jest lada chłodnicza L-B /122/90 RAPA, która jest uniwersalna i może być używana zarówno w sklepach spożywczych, jak i na stoiskach mięsnych. Innym rodzajem są specjalne lady cukiernicze.
-
Regały i komory chłodnicze
Innym rodzajem urządzeń chłodniczych są regały i komory chłodnicze. Regały chłodnicze, to kolejne urządzenia chłodnicze ekspozycyjne, które służą do eksponowania na licznych półkach deserów, tortów, ciast, kanapek czy napojów. Przykładem takich urządzeń jest regał chłodniczy RCh-5 VERMELLO, który posiada na wyposażeniu drzwi przeszklone i dodatkowe funkcje odparowywania kondensatu, kontroli temperatury czy odszraniania. Komory chłodnicze zaś, to duże urządzenia dla lokali, które potrzebują przechowywać sporo żywności w zapasie. Mogą być stosowane nie tylko w gastronomii i handlu, ale również w hotelach czy w medycynie. Komora chłodnicza 1,39 x 1,99 x 2,39 m wykonana z paneli poliuretanowych, pozwalająca na łatwą przebudowę w celu dopasowania do miejsca, umożliwia wysokiej jakości chłodzenie i spełnia wszelkie normy sanitarne, a do tego można ją dodatkowo wyposażyć w półki.
-
Schładzarki szokowe i łuskarki do lodu
Schładzarka szokowa umożliwia błyskawiczne schłodzenie produktu, dzięki czemu w żywności nie mają szans namnożyć się bakterie. Stosowane są w restauracyjnych i barowych kuchniach, gdzie przygotowywane są duże ilości jedzenia najpierw mrożonego, a potem odgrzewanego klientom. Łuskarki zaś są niezbędne w lokalach potrzebujących produkować duże ilości lodu na dobę, a więc wszędzie tam, gdzie sprzedawane są surowe produkty, jak mięso, ryby i owoce morza, a także tam, gdzie sprzedaje się mrożone napoje czy oferuje do nich lód.
Poza samymi urządzeniami można także dokupić różne akcesoria pozwalające na ułożenie produktów, jak np. pojemniki, tace czy stojaki.
O czym pamiętać przy wyborze urządzeń chłodniczych do gastronomii
Wybierając urządzenia chłodnicze, warto się zastanowić, do jakich produktów i do czego dokładnie ich potrzebujemy. Czy chcemy tylko chłodzić, czy potrzebujemy też mrozić i czy potrzebujemy eksponować produkty. Bardzo istotne są także parametry i dodatkowe funkcje – temperatura, odszranianie, pochłanianie wilgoci. Wszystko zależy od miejsca i dostępnej przestrzeni, rodzaju produktów i naszych preferencji.
Skorzystaj z darmowej konsultacji, aby dobrać odpowiednie urządzenia do gastronomii.
lub