Wyposażenie sklepu w urządzenia chłodnicze

2019-09-20
Wyposażenie sklepu w urządzenia chłodnicze

Jaki sprzęt chłodniczy wybrać do sklepu?

Zakup sprzętu chłodniczego, nawet do małego sklepu, to duże wyzwanie, nie tylko ze względu na koszty tego typu wyposażenia. Odpowiedni wybór zapewni bowiem utrzymanie świeżości oferowanych produktów, ich atrakcyjną prezentację oraz sprawną obsługę klienta. Sprzęt chłodniczy jest niezbędny w każdym sklepie z żywnością, cukierni oraz w lokalach gastronomicznych. Umożliwia przechowywanie produktów żywnościowych w odpowiednich warunkach, które zapewniają im przydatność do spożycia. Poza jakością tego typu urządzeń, ważna jest również ich estetyka, trwałość, funkcjonalność oraz odpowiednie dopasowanie do profilu działalności i oferowanego asortymentu. Na co zatem warto zwracać uwagę, nim podejmie się ostateczną decyzję o wyposażeniu sklepów w meble chłodnicze?

Lada chłodnicza czy regał?

Dla właścicieli małych sklepów podstawowym dylematem jest czy wyposażyć sklep w ladę chłodniczą, czy regał. A może oba? Na czym polega różnica? Lada chłodnicza wykorzystywana jest na stoiskach, gdzie towar podaje sprzedawca, najczęściej mięso, wędliny, ser, wyroby garmażeryjne, sałatki na wagę etc. Lady pozwalają na wyeksponowanie w poziomie nawet dużej ilości produktów. Natomiast regał chłodniczy służy do samoobsługi i pozwala na wyłożenie opakowanych produktów na półkach, czyli pionowo, zajmuje więc mniej miejsca niż lada. Na regałach dobrze prezentują się kostki, butelki, kartony, pudełka czy inne stojące opakowania oraz pakowane wędliny. Regały są często wyposażone w osłonę opuszczaną na noc oraz automatyczne oszranianie. Wybór między ladą a regałem zależy zatem głównie od asortymentu oraz sposobu sprzedaży.

Lady cukiernicze

Lady cukiernicze mają na celu przechowywanie w odpowiednich warunkach tortów, ciast i deserów. Tego typu urządzenia posiadają zazwyczaj system półek z regulowanym kątem nachylenia dla bardziej efektownej ekspozycji. Niektóre posiadają system kontroli wilgotności, co jest w przypadku produktów cukierniczych pożądane, pozwala bowiem zachować ich świeżość zapobiegając wysuszeniu. Meble do ekspozycji ciast i tortów są najczęściej w tonacji złotej z elementami drewna oraz odpowiednim żółtym oświetleniem.

Wyposażenie sklepów w inne produkty chłodnicze

Wybór mebli chłodniczych nie sprowadza się do zakupu lad i regałów. Popularne są również szafy chłodnicze, doskonałe chociażby dla schłodzenia napojów w butelkach i puszkach, bonety mroźnicze (witryny mroźnicze) przeznaczone do przechowywania i ekspozycji mrożonek oraz lodów czy wolnostojące wyspy chłodnicze. Na rynku są również przeznaczone dla lokali gastronomicznych stoły chłodnicze lub sałatkowe. Tak bogaty wybór pozwala na dokładne dopasowanie sprzętu do każdego oferowanego asortymentu, formy sprzedaży i wystroju wnętrza.

Szafy chłodnicze – przeszklone i na zaplecze

Efektowna ekspozycja napojów lub innych produktów, które powinny być przechowywane w obniżonej temperaturze powietrza to podstawowa funkcja, jaką pełnią wszystkie przeszklone szafy chłodnicze. Elegancki wygląd nowoczesnych szaf, możliwość podświetlenia przechowywanych w ich wnętrzu napojów lub innych produktów, a także wysoka wydajność energetyczna tego typu urządzeń sprawiły, że współcześnie stały się one podstawowym wyposażeniem wielu różnych, także niewielkich sklepów spożywczych lub punktów gastronomicznych. Podstawową wersją szaf chłodniczych nie są jednak urządzenia przeszklone, lecz klasyczne szafy z drzwiczkami metalowymi, wyglądem przypominające duże lodówki. Ten rodzaj urządzeń chłodniczych przeznaczony jest do przechowywania produktów wrażliwych, które muszą być przechowywane w lodówkach. Dotyczy to przede wszystkim takich produktów jak nabiał i wędliny. W gastronomii szafy chłodnicze mogą być wykorzystywane do przechowywania warzyw, owoców, a także gotowych dań, zwłaszcza deserów.


Klienci sięgający po produkty z regału chłodniczego

Parametry techniczne sprzętu chłodniczego

Zwykle przy doborze sprzętu chłodniczego do profesjonalnego użytkowania niezwykle ważne są parametry techniczne, które decydują o trwałości i ogólnym komforcie użytkowania. Nie inaczej jest w przypadku mebli chłodniczych. Nim podejmie się decyzję o zakupie, warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań.

Lada z komorą chłodniczą czy bez?

Do mniejszych sklepów, tych z niewielką powierzchnią magazynową, poleca się średniej wielkości lady i regały wyposażone w komorę chłodniczą, która znajduje się pod półkami ekspozycyjnymi. W takim wypadku nie ma konieczności posiadania dodatkowej chłodni na zapleczu, co wiąże się z oszczędnością miejsca i pieniędzy. Takie rozwiązanie pozwala również na szybkie uzupełnienie asortymentu.

Chłodzenie – wentylator czy parownik?

W meblach chłodniczych zastosowane może być chłodzenie grawitacyjne za pomocą parownika, z którego spływa chłodne powietrze. Takie rozwiązanie poleca się do produktów takich jak ryby, o specyficznym zapachu. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie dynamicznego obiegu powietrza dzięki wentylatorowi, który zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, równomierne i skuteczne chłodzenie w całym urządzeniu.

Agregat do sprzętu chłodniczego - wewnętrzny czy zewnętrzny?

Do małych obiektów handlowych najczęściej kupowany jest sprzęt posiadający wbudowany agregat. Zalety takiego rozwiązania to niższa cena, prostota montażu, większa dowolność ustawienia mebla. Do podstawowych wad należą np. mniejsza wydajność, duże zużycie prądu, hałas oraz emisja ciepła, która wpływa negatywnie na samo urządzanie i otoczenie. Przy tego typu urządzeniach zazwyczaj niezbędne jest zamontowanie klimatyzatora, co generuje dodatkowe koszty. Sprzęt zasilany przez agregat zewnętrzny cechuje większe skomplikowanie instalacji oraz wyższy koszt zakupu. Ogromną zaletą jest jednak cicha praca urządzeń, brak emisji ciepła oraz dużo niższe koszty eksploatacji i większa trwałość całej instalacji. W dłuższej perspektywie jest to więc bardziej opłacalna inwestycja.

Jakie materiały i zakres temperatur w urządzeniach chłodniczych?

Warto zwrócić także uwagę na materiały, z których wykonane jest urządzenie chłodnicze. Dla nabiału wystarczy bowiem malowana powierzchnia ekspozycyjna, dla mięs praktyczna będzie blacha aluminiowa, ryby natomiast wymagają dobrej jakości, kwasoodpornej stali. Urządzenia chłodnicze należy również dobierać pod kątem zakresu temperatur odpowiedniego dla danego produktu, np. mięso i wędliny (zakres temperatur od -1 do 5 st. C), nabiał (zakres temperatur od 1 do 10 st. C). Należy pamiętać, że korzystanie z urządzeń chłodniczych do przechowywania i sprzedaży produktów spożywczych regulowane jest przez odpowiednie przepisy.

Nowy sprzęt czy używane meble chłodnicze?

Zdarza się, że dla oszczędności kupuje się używane urządzenia chłodnicze. W takim wypadku trzeba dokładnie sprawdzić stan techniczny oraz wizualny sprzedawanego mebla. Tani sprzęt po renowacji może na przykład nie spełniać obowiązujących norm w zakresie ochrony warstwy ozonowej lub mieć elementy wykonane z materiałów nieodpowiednich do kontaktu z żywnością. Dlatego jeśli kupuje się używany sprzęt, to tylko z zaufanego źródła, które gwarantuje jego dobry stan i zgodność z przepisami.

Użytkowanie i konserwacja

Nawet najlepsze urządzenia chłodnicze nie będą działały długo i bezawaryjnie bez odpowiedniej konserwacji. Każdy sprzęt chłodniczy należy eksploatować zgodnie z instrukcją. Codziennie należy myć urządzenia odpowiednim detergentem i regularnie dbać o czystość skraplacza. Częstym błędem jest przeładowanie mebla produktami spożywczymi, co zakłóca cyrkulację powietrza w urządzeniu, powoduje zalodzenie parownika i spadek wydajności chłodzenia. Meble wymagają również regularnego rozmrażania i powinny być poddawane okresowym przeglądom.

Trendy we wzornictwie

Meble chłodnicze także podlegają modzie. Obecnie na czasie są meble proste w formie, minimalistyczne, które pozwalają skupić uwagę klienta na eksponowanych produktach. Unika się krzykliwych kolorów na rzecz stonowanych. Producenci umożliwiają także łączenie w ciągi mebli z jednej, spójnej stylistycznie, serii. Zgodne z najnowszymi trendami są szyby podnoszone zamiast uchylnych, co jest praktyczne, bo umożliwia wygodny dostęp do ekspozycji oraz ułatwia czyszczenie urządzenia. Coraz częściej spotkać można również przegrody rozdzielające produkty wykonane ze szkła lub pleksi. Nie zmienia się natomiast styl oświetlania, którego celem jest podkreślenie świeżości i nadanie apetycznego wyglądu oferowanym produktom.


Ekspedientka przy ladzie

Podsumowanie

Wybór odpowiedniego sprzętu chłodniczego to kluczowa, choć niełatwa decyzja. Dokonując wyboru należy skupić się na kilku aspektach:

  • rodzaju i ilości produktów, które będę sprzedawane
  • sposobie sprzedaży (obsługa/samoobsługa)
  • wymaganej dla danych produktów temperaturze przechowywania
  • posiadanej powierzchni sklepowej i magazynowej
  • oraz dopasowaniu estetycznym urządzeń chłodniczych do reszty wyposażenia i wystroju.

Zły wybór to strata pieniędzy i problemy z przechowywaniem produktów, dlatego polecam korzystanie z pomocy specjalistów. Nasi konsultanci pomogą dobrać najodpowiedniejszy rodzaj urządzeń do powierzchni lokalu, rodzaju produktów oraz doradzą ich rozmieszczenie. Zapraszam do kontaktu z naszymi pracownikami, którzy z przyjemnością odpowiedzą na wszelkie pytania związane z zakupem mebli chłodniczych.

Licencja Creative Commons

Ten utwór jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019
Polecane
Lada cukiernicza WCh-1/CP 950 ESTERA

Lada cukiernicza WCh-1/CP 950 ESTERA

8 464,30 zł (netto)9 958,00 zł (netto)
Lada chłodnicza WCh-8/1330 CARMEN chłodzenie statyczne

Lada chłodnicza WCh-8/1330 CARMEN chłodzenie statyczne

8 400,07 zł (netto)10 633,00 zł (netto)
Szafa chłodnicza CC 2070 SGD drzwi rozsuwane

Szafa chłodnicza CC 2070 SGD drzwi rozsuwane

8 699,41 zł (netto)9 707,00 zł (netto)
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Zaufane Opinie IdoSell
4.79 / 5.00 574 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-12
5
2024-10-11
Świetny kontakt ze sprzedającym, szybka realizacja zamówienia
pixel